americký trh práce

Americký trh práce zklamal očekávání. Experti očekávali mnohem vyšší přírůstek volných míst

Počet zaměstnaných v soukromém sektoru se v USA v srpnu zvýšil o 374 tisíc. Ovšem tržní konsensus byl ještě o téměř 300 tisíc vyšší. Za horší než očekávaný výsledek může šíření delta varianty koronaviru v USA.

Srpnový výsledek je sice o něco lepší než červencový, avšak přesto je pro trhy zklamáním. Tržní konsensus totiž počítal s přírůstkem nových pracovních míst v soukromém sektoru ve výši kolem 625 tisíc. V červenci přibylo 326 tisíc pracovních míst.

Největší přírůstek zaměstnanosti zaznamenal sektor ubytovacích služeb a volnočasových aktivit, který se na srpnovém výsledku podílel téměř ze dvou třetin. Necelých 60 tisíc pracovních míst přibylo ve vzdělávání a zdravotní péči. Se 45 tisíci následovala výroba zboží, zaměstnanost ve stavebnictví se zvedla o 30 tisíc lidí.

Za horšími než očekávanými srpnovými čísly stojí podle expertů šíření varianty delta koronaviru po celých Spojených státech. To zvyšuje nejistotu budoucího vývoje a zhoršuje výhled americké ekonomiky pro její oživení. Soukromé společnosti a podnikatelé tak nejsou motivováni k tak rychlému přijímání nové pracovní síly.