eu, evropa, evropská unie

Evropská centrální banka nyní svou politiku nezpřísní. Nechce zopakovat 10 let starou chybu

Inflace v eurozóně se sice podle předběžných odhadů dostává na úroveň tří procent, ale Evropská centrální banka zatím nevidí důvod ke zvyšování úrokových sazeb. Prý je třeba počkat, až se obnoví globální ekonomická rovnováha.

Ceny v eurozóně rostou již několik měsíců v řadě tempem převyšujícím dvě procenta v meziročním vyjádření. To znamená, že inflace se pohybuje nad cílem Evropské centrální banky, jejíž měnová politika je ale už léta mimořádně uvolněná.

Ani inflace blížící se třem procentům ale podle ECB není důvod tuto politiku zpřísňovat. „Inflační výhled je charakterizován skokem v roce 2021, následovaným zmírněním růstu cen v letech 2022 a 2023,“ uvedla ECB. Za současnou mimořádně vysokou inflaci prý může zejména zdražování výrobních vstupů a komodit, které je způsobené omezováním výroby v důsledku protiepidemických opatření.

Podle Evropské centrální banky je třeba nyní vyčkat, až se rovnováha globální ekonomiky obnoví a nejednat ukvapeně. ECB prý nechce zopakovat zvyšování sazeb v roce 2011, které se přičinilo o dluhovou krizi některých zemí eurozóny. „Jestřábí“ politika tak v ECB převládne zřejmě nejdříve za dva roky.