Jihokorejská automobilka Hyundai představila svůj první elektrický sedan

Jihokorejská automobilka Hyundai představila svůj první elektrický sedan

Jihokorejská automobilka Hyundai Motor dnes představila svůj první elektrický sedan. Firma doufá, že jí nový vůz s názvem Ioniq 6 pomůže získat větší podíl na trhu s elektromobily, kterému dominuje americká společnost Tesla. Informovala o tom agentura Reuters. Ioniq 6 bude už v letošním roce dostupný na jihokorejském trhu a v prvním čtvrtletí příštího roku by se měl začít prodávat ve Spojených státech.

Ioniq 6 ujede přes 600 kilometrů na jedno nabití

„Ioniq 6 bude schopen soupeřit s Teslou v sektoru elektrických sedanů díky své konkurenceschopné ceně a dlouhé dojezdové vzdálenosti,“ uvedl jeden z analytiků společnosti Eugene Investment & Securities. V Jižní Koreji bude cena vozu začínat na 55 milionech wonů (zhruba milion Kč). Na jedno nabití Ioniq 6 podle firmy Hyundai ujede zhruba 610 kilometrů.

Hyundai je největší automobilkou v Jižní Koreji a společně se svou sesterskou firmou Kia Motors tvoří jednoho z deseti největších výrobců automobilů na světě. Ioniq 6 je jedním z více než 30 elektromobilů, které tato skupina hodlá uvést na trh do roku 2030.

Nošovická továrna zvýšila výrobu

Společnost Hyundai v listopadu 2008 oficiálně zahájila sériovou výrobu osobních aut v Nošovicích na Frýdecko-Místecku, zatímco Kia spustila v prosinci 2007 sériovou výrobu osobních aut u Žiliny na Slovensku. Nošovická továrna Hyundai Motor Manufacturing Czech (HMMC) loni zvýšila výrobu o 15 procent na 275.000 vozů, včetně elektromobilů Kona Electric. Továrna v Nošovicích je jediným výrobním závodem Hyundai v Evropské unii.

Zdroj: ČTK