Japonská ulice

Volatilita jenu poškozuje japonskou ekonomiku, upozornil šéf Bank of Japan

Slabý jen japonské ekonomice pomáhá v jejím zotavování po pandemii koronaviru. Pokud však jeho kurs vůči americkému dolaru příliš kolísá, může naopak hospodářství uškodit. Prohlásil to guvernér japonské centrální banky Haruhiko Kuroda.

Oslabení japonského jenu

Japonský jen se v posledních dnech dostal na nejslabší úroveň vůči americkému dolaru za uplynulých dvacet let. Ještě před měsícem se kurs pohyboval mezi 115 a 116 jeny za dolar, nyní dolar stojí asi o deset jenů více. „Nedávné oslabení jenu je poměrně výrazné a může poškodit tuzemské firmy a jejich byznys,“ prohlásil Kuroda v japonském parlamentu.

Podle něho je třeba vzít v potaz negativní dopady volatility japonské měny na tamní hospodářství. Kuroda je však přesvědčen, že v principu je slabý jen vůči dolaru pro japonskou ekonomiku prospěšný. Pomáhá jí totiž v postpandemickém oživení, neboť podporuje japonský export.

Japonská Centrální Banka

Kuroda svým varováním před přílišným oslabením jenu souzní s japonským ministrem financí Shunichim Suzukim, který varoval, že to může vést až k příliš vysoké inflaci. Suzuki však odmítl sdělit, zda by si přál, aby japonská centrální banka intervenovala ve prospěch jenu, pokud by jeho kurs v překotném oslabování pokračoval.

11 comments

Comments are closed.