Více než 2,5 procenta přidal během pátečního obchodování technologický index Nasdaq.

Akcie na Wall Street v závěru prvního týdne nového roku masivně zpevňovaly

Více než 2,5 procenta přidal během pátečního obchodování technologický index Nasdaq. Přes dvě procenta v plusu skončily rovněž indexy S&P 500 a Dow Jones Industrial Average. Santa Claus rally na americké trhy nakonec dorazila.

Trojice akciových indexů zpevnila o více než 2 %

Konec prvního obchodního týdne nového roku se nesl ve znamení masivního posílení akcií na Wall Street. Kompletní trojice akciových indexů přidala více než dvě procenta. Nejvíce zpevňoval technologický Nasdaq, který zpevnil o 2,56 procenta.

Reakce na dění na trhu práce

Burza v New Yorku tak pozitivně reagovala na aktuální čísla z amerického trhu práce. Růst nominálních mezd v prosinci totiž v meziročním srovnání oproti listopadu zvolnil, když mzdy vzrostly o 4,6 procenta. V listopadu činil jejich růst ještě 4,8 procenta.

Experti se domnívají, že jde o jednu ze známek slábnutí inflačních tlaků. To je dobrá zpráva pro akciové trhy, protože oslabování faktorů, jež tlačí inflaci vzhůru, by mohlo vést ke zmírnění tempa, jakým americká centrální banka zvyšuje své úrokové sazby. A to je pro akciové trhy dobrá zpráva, protože likvidita by nemusela z trhů mizet tak rychle jako doposud, a akcie by mohly začít výrazněji posilovat.