Akcie ve Spojených státech oslabily po zprávě, že japonská centrální banka umožní růst dlouhodobých úrokových sazeb.

Akcie v USA oslabily po zprávě, že Japonsko umožní růst dlouhodobých úroků

Akcie ve Spojených státech oslabily po zprávě, že japonská centrální banka umožní růst dlouhodobých úrokových sazeb. Výnosy u dluhopisů americké vlády se posléze zvýšily, a tak skončila nejdelší zisková řada indexu Dow Jones od roku 1987.

Čeká se na Japonsko

Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, dnes klesl o 0,67 procenta na 35.282,72 bodu. Širší index S&P 500 odepsal 0,64 procenta na 4537,41 bodu a index Nasdaq Composite, v němž je zastoupeno mnoho firem z odvětví vyspělých technologií, se snížil o 0,55 procenta na 14.050,11 bodu.

V pátek se koná zasedání japonské centrální banky. Ta podle listu Nikkei zachová strop 0,5 procenta pro výnos u desetiletých vládních dluhopisů, ale bude diskutovat o tom, že by dlouhodobé úrokové sazby mohly do určité míry vzrůst nad tuto úroveň.

Zprávy o plánech japonské centrální banky byly dnes největší hnací silou na americkém akciovém trhu, uvedl analytik Michael Greenze ze společnosti Simplify Asset Management. Výnosy u desetiletých dluhopisů americké vlády se vyšplhaly nad čtyři procenta a snížily atraktivitu akcií, napsala agentura Reuters.

USA zvyšuje sazbu

Americká centrální banka (Fed) ve středu zvýšila základní úrokovou sazbu podle očekávání o 0,25 procentního bodu do pásma 5,25 až 5,50 procenta. Šéf Fedu Jerome Powell později na tiskové konferenci uvedl, že centrální banka bude rozhodovat o své měnové politice postupně na jednotlivých zasedáních s ohledem na ekonomické údaje.

Americká ekonomika ve druhém čtvrtletí zrychlila růst na 2,4 procenta z dvouprocentního tempa v prvním čtvrtletí, uvedlo dnes americké ministerstvo obchodu. Je to překvapivý výsledek, analytici očekávali naopak zpomalení tempa. Většinou růst odhadovali na 1,8 procenta.

Na devizových trzích dnes po zprávě o výrazném hospodářském růstu USA ve druhém čtvrtletí posílil dolar. Dolarový index, který vyjadřuje hodnotu dolaru ke koši šesti hlavních světových měn, kolem 22:00 SELČ vykazoval růst 0,9 procenta a pohyboval se blízko 101,79 bodu. Euro k dolaru ve stejnou dobu oslabovalo o 1,1 procenta na 1,0968 USD. Vůči japonskému jenu americká měna odepisovala 0,8 procenta na 139,07 jenu. Evropská jednotná měna k jenu ztrácela 1,9 procenta na 152,52 jenu.

zdroj: ČTK

One comment

Comments are closed.