Wall street, USA akcie

Americké akcie na vzestupu. Technologický index Nasdaq překonal své dosavadní maximum

Čtvrteční obchodování na Wall Street se neslo ve velmi optimistickém duchu. Všechny tři nejvýznamnější indexy posílily, Nasdaq vytvořil nový historický rekord. Pomohly mu právě technologické tituly.

Technologický index Nasdaq newyorské burzy poprvé v historii překonal hranici 15 400 bodů a v jednu chvíli se na 62 bodů přiblížil k 15,5 tisícům. Krátce před koncem čtvrtečního obchodování byla jeho hodnota o více než procento výše než středeční závěr. Vzhůru ho táhly velké technologické společnosti, zejména Apple nebo Amazon.

Investoři totiž měli velmi optimistická očekávání před zveřejněním finančních výsledků technologických společností za třetí čtvrtletí, k němuž by mělo dojít ještě do konce týdne. Akcie Applu ve čtvrtek přidaly 2,34 procenta, Amazon pak zpevnil o 1,71 procenta. Automobilka Tesla, která své výsledky za třetí kvartál oznámila už v uplynulém týdnu, posílila o více než tři procenta a upevnila si svou trží hodnotu nad úrovní jednoho bilionu dolarů. Akcie Tesly rovněž překonaly hranici tisíc dolarů a meziročně jsou silnější o 163 procent.