Německo

Budoucí německý kancléř Olaf Scholz ukázal, kdo by mohl vést Bundesbanku

Designovaný spolkový kancléř Olaf Scholz by mohl do čela německé centrální banky nominovat Joachima Nagela. Ve čtvrtek o tom informoval britský deník Financial Times s odkazem na dobře informovaný zdroj.

Pětapadesátiletý Nagel v současné době pracuje ve vysoké pozici v Bance pro mezinárodní platby (BIS – Bank for International Settlements). A právě obsazení čela Bundesbanky bude jedním z prvních personálních úkolů nové spolkové vlády.

Joachim Nagel je podle lidí, kteří se v mezinárodním bankovnictví pohybují, dobrou volbou. Jeho kariéra je ze své většiny spojena právě s Bundesbankou, z níž teprve loni do BIS odešel. Pokud bude Nagel nominován a ve funkci guvernéra Bundesbanky potvrzen, nahradí v jejím čele Jense Weidmanna, který naopak z německé centrální banky na konci roku odejde. A získá po něm i místo v Radě guvernérů Evropské centrální banky.

Weidmann své rozhodnutí odejít z Bundesbanky oznámil 20. října a vysvětlil jej osobními důvody. Weidmann mimo jiné platil za kritika politiky Evropské centrální banky, která je již řadu let velmi uvolněná. Prezidentka ECB Christine Lagardeová nicméně nad jeho krokem vyjádřila lítost.