Euro-posiluje

Euro posiluje s blížícím se zasedáním Evropské centrální banky. Zpevňuje také forint a zlotý

Měnověpolitické zasedání Evropské centrální banky se blíží a trhy na to reagují. Euro v polovině týdne získávalo vůči dolaru. Zpevňovaly také měny některých zemí střední a východní Evropy.

Evropská centrální banka bude už ve čtvrtek zasedat a rozhodovat o případné změně směru dosavadní měnové politiky. Zatímco ještě před několika týdny se objevovaly názory i od některých členů vedení ECB, že by mohlo či mělo dojít ke zpřísňování měnové politiky, vypuknuvší válka na Ukrajině možná tyto úvahy odsune na vedlejší kolej.

Finanční trhy však blížící se zasedání ECB „ocenilo“ v podobě posilujícího eura. Jednotná evropská měna vůči americkému dolaru zpevnila o 1,15 procenta, vůči koši těch nejvýznamnějších měn pak o 0,85 procenta. Euro tak zpevnilo na nejvyšší úroveň za posledních 22 měsíců. Vůči dolaru také mírně získala britská libra.

Vedle eura ale sílily i měny některých východoevropských zemí. Polský zlotý a maďarský forint se odrazily od svých několikaměsíčních minim vůči euru i dolaru. Zlotý je silnější o více než šest procent vůči dolaru, forint pak zpevnil o 3,62 procenta.