Evropská unie podpoří investice do produkce čipů. Její podíl na světové výrobě se mí zdvojnásobit

Do výroby čipů v Evropské unii mají směřovat investice v objemu několika desítek miliard eur. Evropská sedmadvacítka tak chce čelit nedostatku komponent, které jsou nedílnou součástí nejen v automobilovém průmyslu.

„Nechci vám dnes říci, jaký objem investic to přesně bude, ale bude úměrný tomu, co chtějí (do výroby čipů) investovat Spojené státy,“ řekl během víkendu novinářům Thierry Breton, eurokomisař pro vnitřní obchod. Pokud by měly členské země Evropské unie držet krok právě se Spojenými státy, znamenalo by to investice do kapacit pro výrobu čipů nejméně ve výši 50 miliard dolarů.

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová už v září loňského roku předeslala, že vzniká plán na přilákání investic v průběhu příštích 20 až 30 let. „Uděláme cokoli, co přiláká strategické investice. Nastavíme podmínky, jaké tu ještě nebyly, tak, abychom dokázali s technologickým pokrokem držet krok,“ dodal Breton.

Evropská unie by se podle eurokomisaře pro vnitřní trh měla stát čistým vývozcem čipů, podobně jako je to v případě vakcín. Podíl Evropské unie na produkci čipů by se měl zdvojnásobit na cílových 20 procent.