Spojené státy na pokraji recese?

Inflační očekávání domácností v USA jsou nejvyšší za deset let

Spojené státy americké zažívají nejvyšší míru inflace od počátku 80. let minulého století. A zdá se, že s nimi nějakou dobu přetrvá. Narůstají totiž inflační očekávání ekonomických subjektů, která se dostávají na nejvyšší hladinu od roku 2013.

Američtí spotřebitelé zvyšují svá inflační očekávání. Podle průzkumu newyorské pobočky Federálního rezervního systému (americké centrální banky) se v březnu dostala na 6,6 procenta. To je nejvíce od února 2013, kdy činila rovných šest procent.

Nárůst výdajů pro všechny

Výdaje domácností kvůli inflaci rostou podle průzkumu o 7,7 procenta. Jen 23 procent domácností očekává, že se jejich finanční situace v nadcházejících 12 měsících zlepší. To je vůbec nejmenší podíl od doby, kdy newyorská pobočka Fedu takový průzkum dělá.

Podle expertů se březnová inflace v USA dostane na 8,4 procenta, což by bylo o půl procentního bodu výše než v únoru. Federální rezervní systém proto v březnu přistoupil vůbec k prvnímu zvýšení své základní sazby v posledních tech letech.

Změnit myšlení domácností?

Přesvědčit americké domácnosti a firmy o tom, že nemají počítat s trvale zvýšenou inflací, ale bude pro Fed těžký úkol. Zvýšená inflace je zjevně v očekáváních silně zakořeněná.