Jak reagovala cena zlata na zasedání Fedu?

Jak zareagovalo zlato na zvýšení sazeb Fedem?

Cena zlata během čtvrtečního obchodování klesla pod 1850 dolarů za trojskou unci. Investoři tak zareagovali na zveřejnění zápisu z jednání Federálního rezervního systému ze začátku května. Vyplývá z něho, že američtí centrální bankéři budou v přitvrzování měnové politiky pokračovat.

Další zvyšování sazeb na obzoru

Další růst základních úrokových sazeb amerického Fedu by mohl přijít už v červnu a pak ještě v červenci. Sazby by se mohly zvýšit až o půl procentního bodu. Vyplývá to ze zápisu z jednání Federálního rezervního systému, které se konalo ve dnech 3. a 4. května. Jde tak o jasný vzkaz amerických centrálních bankéřů, že boj s inflací berou vážně. Ta se v USA posledních měsících dostala na nejvyšší úrovně od počátku 80. let minulého století, kdy Ameriku drtil druhý ropný šok.

Hodnota zlata naopak poklesla

Cena zlata v reakci na zveřejněný zápis začala klesat a dostala se pod úroveň 1850 dolarů za trojskou unci. Zlato tak oslabilo o necelé dvě desetiny procenta. Pokles ceny futures naznačuje, že spotová cena zlata by mohla v příštích dnech oslabit ještě více. Jelikož na trhu převládá očekávání růstu úrokových sazeb, část investorů převádí peníze ze zlata do jiných aktiv, u nichž je předpoklad, že přinesou vyšší výnos.