Nejlepší práce v Česku - žebříček nejlepších pracovních pozic

[TOP 13] Nejlepší práce v Česku – jaké jsou nejlepší povolání?

Jaká je nejlepší práce v Česku? Nejlépe placenou pozicí v ČR je podle průzkumů prezident, který si přijde zhruba na 300 000 Kč za měsíc a jeho plat se neustále zvyšuje. Na druhé straně žebříčku stojí třeba vrátní nebo číšníci. V tomto článku se zaměříme na jedny z nejlépe placených profesích, které v Česku můžeme vykonávat.

Obsah – Nejlepší práce v ČR

Aktuálně je otázka nejlepší práce v České republice subjektivní a záleží na tom, jak definujeme „nejlepší“. Pokud se zaměříme pouze na výši platu, pak mezi nejlépe placené profese patří letový dispečer s mediánem hrubé mzdy 192 130 Kč. Dalšími dobře placenými povoláními jsou piloti (109 667 Kč) a ředitelé velkých společností (139 385 Kč).

Nicméně, pokud vezmeme v úvahu i další faktory, jako je prestiž, smysluplnost práce nebo možnosti kariérního růstu, pak se mezi nejlepší práce v ČR často řadí lékaři. Lékařské povolání je tradičně považováno za prestižní a má významný dopad na životy lidí. Lékaři také obvykle mají široké možnosti kariérního rozvoje, včetně specializace a práce v soukromé praxi.

Dále lze jako atraktivní obory považovat IT, finance a právo. Tyto odvětví nabízejí nejen vysoké platy, ale také možnosti profesního růstu a zajímavou a náročnou pracovní výzvu.

1.  Řídící letového provozu

Zodpovědnost. Tak by se mohla jedním slovem charakterizovat práce řídícího letového provozu. Jeho denním chlebem je dohlížení nad plynulostí a bezpečností civilní letecké dopravy. Jeho plat může snadno přesáhnout i 150 000 Kč. Specifikem jsou ale časté a povinné pauzy, neboť je práce velice náročná na pozornost. Například v Česku se vyžaduje hodinová pauza po každé dvouhodinové směně.

2. Nejlepší práce v ČR – Pracovník v IT

Do IT můžeme zahrnout pestrou směsici zaměstnání jako specialista, vývojář, projektový manažer, cloud specialista a podobně, od čehož se pak odvíjí výsledná mzda. Mzda tak v této oblasti může dosahovat i sta tisíc korun. Tím ale výhody nekončí, IT pracovníci mohou často pracovat z domova a vzhledem k neustálému rozšiřování sítí jich bude potřeba i nadále.

Nejlepší práce v ČR – IT

Čtěte také: Rychlé způsoby, jak vydělat peníze v Česku

3. Nejlepší práce v Česku – Burzovní makléř

Burzovní makléři mají klíčovou roli ve finančním světě, kde zprostředkovávají nákupy a prodeje různých finančních nástrojů, jako jsou akcie, dluhopisy, komodity nebo deriváty. Tato profese vyžaduje hluboké porozumění investičnímu prostředí a schopnost rychle reagovat na změny na trhu.

Jsou zaměstnanci obchodníků s cennými papíry a musí proto mít nejenom znalosti o investicích, ale také pevný přehled o legislativě a fungování finančních trhů. Jejich úspěch závisí na schopnosti efektivně navigovat prostřednictvím různých investičních možností a nabízet klientům kvalitní a profesionální služby.

4. Finanční poradce

Finanční poradci hrají klíčovou roli v životech svých klientů, poskytují jim komplexní poradenství ohledně investičních strategií, plánování důchodu a dalších finančních rozhodnutí. Jejich úspěch je často měřen nejenom v kvalitě služeb, které poskytují, ale také v jejich schopnosti dosáhnout vysokých provizí a bonusů. Dobře úspěšní finanční poradci jsou schopni vybudovat si stabilní klientelu a získat si důvěru svých klientů svými znalostmi a schopností dosáhnout optimálních finančních výsledků.

Čtěte také: Žebříček nejdražších NFT.

5. Obchodní ředitel

Obchodní ředitel hraje klíčovou roli v řízení strategického směřování společnosti. Jejich schopnost koordinovat a formulovat strategie má významný vliv na celkový vývoj a úspěch organizace. Rozhodnutí, která přijímají, mají dalekosáhlé důsledky, neboť určují směr podnikání a v konečném důsledku ovlivňují výnosy a konkurenceschopnost společnosti na trhu. Schopnost adaptovat se na měnící se podmínky a reagovat na nové výzvy je klíčová pro úspěch obchodního ředitele a celé organizace.

6. Nejlepší práce v ČR – Politik

Veřejný činitel, jakým politik rozhodně je, je každý den na očích lidí, obyvatel, kteří sledují jeho rozhodnutí. Politik aktivně rozhoduje o veřejných pravidel. Za nutnost se považuje maturitní zkouška, ale v některých případech může být požadován i vysokoškolský diplom.

Politik patří mezi nejlépe placené práce v Česku.

7. Krizový manažer

Další z výčtu dobře placených firemních pozic je krizový manažer. Za měsíc si může přijít i na částky přesahující 200 000 Kč. Vzdělání v tomto případě nemusí hrát roli, co je ale opravdu důležité jsou zkušenosti krizového manažera z oblasti fungování firmy. Ať už se jedná o (téměř) jakýkoli problém, krizový manažer musí umět vytáhnout firmu z těchto potíží.

8. Nejlepší práce v Česku – Zubař

Plat zubaře, nebo lékaře, se v případě České republiky odvíjí i podle praxe, platové třídy a pojišťoven. V dnešní době si ale lidé nechávají velmi záležet na stavu svého chrupu, proto zubař rozhodně nouzi o práci nemá. Přesto má ale zubař špatnou image mezi těmi, kteří se pokaždé návštěvy u tohoto odborníka bojí.

Nejlepší práce v ČR – Zubní lékař

9. Advokát

Profese advokáta v sobě kombinuje mnoho dovedností. Správný advokát musí být skvělým řečníkem a asertivní osobností. Samozřejmostí je dobrá orientace v zákonech a dalších právních aktech. Advokát se od běžného právníka liší kromě větší praxe a složení zkoušek i vyšším platem, který může dosahovat i 100 000 Kč.

10. Nejlepší práce v Česku – Lékař

Lékaři se těší velké společenské prestiži, která je ale podložena velkou odpovědností za životy lidí. Lékaři budou vždy potřeba, proto se jejich platy v Česku mohou vyšplhat až ke 100 000 Kč. Přesto je ale lékařem obvykle velmi motivovaný člověk, který chce především pomáhat lidem.

TIP: Přivydělat si můžete i chytrým investováním – Čtěte naši recenzi na Trading 212

11. Realitní makléř

Výnosnost této  profese záleží na samotných schopnostech makléře. Z každé zprostředkované nemovitosti k prodeji či pronájmu dostává několik procent provizi. Záleží na dobré pověsti makléře, která se může budovat velice dlouho. Pokud je však jednotlivec schopný, umí za práci vzít a je pro něj spokojenost klienta na prvním místě, může si přijít na nemalé peníze.

Realitní makléř patří mezi nejlépe placené práce v Česku.

12. Ředitel logistiky a nákupu

Pracovníci na této pozici si mohou vydělat až 100 tisíc měsíčně. Starají se o chod logistického a dodavatelského oddělení firmy. Mají na starosti realizaci nákupu, dodávek, dopravy a distribuce zboží, surovin a strojů. Člověk bez logického myšlení a vysoké míry organizovanosti by tuto pozici nemohl vykonávat. Ředitel musí umět dobře vést týmy lidí a motivovat je k dobře vykonané a efektivní práci.

Zajímají vás investice do kryptoměn? Čtěte naši Bitmarkets.com recenzi

13. Manažer v oblasti farmacie

Manažer v oblasti farmacie je klíčovou postavou v farmaceutických společnostech, která vyžaduje hlubokou znalost trhu a schopnost vytvářet strategie, které budou účinné v konkurenčním prostředí. Tato pozice je obzvláště atraktivní v oblastech prodeje a marketingu, kde vysoce kvalifikovaní manažeři mohou očekávat atraktivní finanční odměny a další výhody spojené s vedením ve významných farmaceutických společnostech.

Přečtěte si více z rubriky [Žebříčky]