Vlající německá vlajka za dne

Německo v problémech, vláda sníží odhad růstu ekonomiky na 2,2 procenta

Německá vláda sníží odhad letošního růstu německé ekonomiky na 2,2 procenta z 3,6 procenta předpovídaných v lednu. Agentuře Reuters to dnes řekl zdroj z německé vlády.

Německo se nyní podobně jako další evropské země potýká s negativními důsledky války na Ukrajině, která mimo jiné tlačí vzhůru ceny komodit a prohlubuje potíže v dodavatelských řetězcích.

Očekává se ale zrychlení hospodářského růstu

Zdroj rovněž uvedl, že v příštím roce německá vláda očekává mírné zrychlení hospodářského růstu na 2,5 procenta. Vláda by měla představit aktualizované ekonomické prognózy příští týden ve středu.

Německo je největší ekonomikou v Evropě a největším obchodním partnerem České republiky. České ministerstvo financí ve své dubnové prognóze snížilo odhad růstu české ekonomiky na letošní rok na 1,2 procenta z lednového odhadu 3,1 procenta.

Zdvižený prst centrální banky

Německá centrální banka dnes varovala, že pokud válka na Ukrajině eskaluje a vyústí v embargo na dovoz plynu, slabší poptávku a ve větší nejistotu, ocitne se německá ekonomika v recesi. Hrubý domácí produkt (HDP) by se podle ní v takovém případě v letošním roce snížil téměř o dvě procenta.

Mezinárodní měnový fond (MMF) tento týden ve svém globálním hospodářském výhledu snížil odhad letošního růstu německé ekonomiky na 2,1 procenta z dříve předpokládaných 3,8 procenta.