Ropa vedená potrubím

OPEC snižuje výhled poptávky po ropě. Opět kvůli válce na Ukrajině

Organizace zemí vyvážejících ropu očekává, že letos dojde k výrazně nižšímu růstu poptávky po ropě, než původně předpokládala. A také nyní OPEC svůj výhled snižuje kvůli válce na Ukrajině, částečně také kvůli rostoucí inflaci nebo znovuobjevení se koronaviru v Číně.

Poptávka se zvýší méně, než se předpokládalo

Podle Organizace zemí vyvážejících ropu se globální poptávka po ropě letos zvýší v průměru o 3,36 milionu barelů denně. To je asi o 310 tisíc barelů denně menší růst, než OPEC odhadoval ve své předchozí prognóze. „Poptávka bude pravděpodobně zasažena pokračujícím vývojem ve východní části Evropy, stejně jako restrikcemi, které byly zavedeny kvůli šíření nákazy koronaviru v Číně,“ uvedla organizace.

Riziko v rostoucí inflaci

I přesto by však denní poptávka po ropě měla ve třetím čtvrtletí letošního roku přesáhnout úroveň 100 milionů barelů denně. Denní průměr za celý letošní rok by měl potom být nepatrně vyšší než v roce 2019, tedy před propuknutím pandemie koronaviru.

Vedle války na Ukrajině a epidemii koronaviru v Číně OPEC vidí další riziko pro poptávku po ropě v rostoucí globální inflaci a s tím spojené očekávání měnověpolitické restrikce v celé řadě zemí. I to totiž může poptávku po černém zlatě tlumit.