pražská burza, burza, index, čez, erste

Pražská burza oslabila, dolů ji táhly akcie ČEZ a Erste

Pražská burza dnes oslabila. Index PX klesl o 0,26 procenta na 1542,73 bodu. Dolů burzu táhly hlavně zlevňující akcie energetické firmy ČEZ a bankovní skupiny Erste. Vyplývá to z výsledků obchodování na webu burzy.

Burzovní index klesá navzdory posilování hlavních emisí

Burzovní index dnes klesal navzdory tomu, že většina hlavních emisí posilovala, či stagnovala. Do červených čísel burzu stáhl propad akcií ČEZ a Erste, které zaznamenaly jedny z největších objemů obchodů a zároveň nejvýraznější propady ceny. Nejvíce zlevnily cenné papíry Erste, a to o 0,99 procenta na 1098 korun. Akcie ČEZ, s nimiž se obchodovalo v největším objemu, postihl druhý nejvýraznější propad z hlavních emisí, když zlevnily o 0,84 procenta na 949,50 koruny.

Posílení akcií Komerční banky a růst Primoco UAV

Propad burzy mírnilo posílení cenných papírů Komerční banky, které také patřily k nejobchodovanějším. Polepšily si o 0,65 procenta na 770 korun. Největšího růstu dosáhly akcie výrobce dronů Primoco UAV, které zdražily o 13,04 procenta na 910 korun. „Akciím pomohla zpráva, že český výrobce bezpilotních letounů dodá evropskému zákazníkovi 24 bezpilotních strojů za zhruba 450 milionů korun,“ sdělil makléř společnosti Wood & Company Lukáš Novotný.

Oslabení české měny k dolaru a euru

Česká měna dnes oslabila k dolaru a mírně také k euru. Koruna si k 17:00 pohoršila oproti předchozímu závěru vůči dolaru o 17 haléřů na 22,94 Kč/USD a k euru o dva haléře na 24,64 Kč/EUR. Vyplývá to z údajů na serveru Patria Online.