Rusko pod tíhou embarga zvyšuje export své ropy do Asie. Především Indie a Číny

Rusko pod tíhou embarga zvyšuje export své ropy do Asie. Především Indie a Číny

Embargo na námořní dovoz ruské ropy do Evropské unie, které platí od 5. prosince, nutí Ruskou federaci posilovat export na jiné trhy. Vývoz z přístavů v Baltském moři se meziměsíčně zvýšil asi o třetinu.

Objem exportu ruské ropy z baltských přístavů Primorsk a Ušt-Luga se v první polovině ledna meziměsíčně zvýšil asi o 35 procent na 3,4 milionu tun. Z odkazem na údaje Refinitiv Eikon to uvedla agentura Reuters. Drtivou většinu tvoří ropa z Ruska, zbytek z Kazachstánu.

Dovoz do Indie v lednu klesl

Zvýšený objem takto exportované ruské ropy míří do Asie poté, co Evropská unie uvalila embargo na námořní import černého zlata z Ruské federace. Hlavními odběrateli jsou Indie a Čína. Dovoz ropy do Indie z Ruska činil v první polovině ledna 1,5 milionu tun, což bylo o něco méně než ve stejném období v prosinci.

Půl milionu tun míří na ostatní asijské trhy

Dovoz do Číny pak dosáhl kolem 200 tisíc tun, přibližně půl milionu tun ropy bude dopraveno na ostatní asijské trhy uvedla agentura Reuters. Tok exportů ruské ropy se tak pomalu navrací do dob studené války, tentokrát je příčinou vojenská agrese vůči Ukrajině, kterou Rusko rozpoutalo loni v únoru.