Čína, Asie

Soul a Tokio na začátku týdne kvůli obavám z americké inflace slábly. Šanghaj naopak posílila

Asijské akciové trhy se na začátku druhého únorového týdne vyvíjely rozporuplně. Na jedné straně byla na trzích cítit nervozita krátce před zveřejněním údajů o americké lednové inflaci, na straně druhé se projevovaly dopady příchodu nového lunárního roku, kvůli němuž byla šanghajská burza několik dní zavřená.

Tokijský index Nikkei v pondělí ztratil 0,7 procenta, a to především kvůli poklesu akcií průmyslových firem. Průmyslový sektor propadl o procento, výrazně ztráceli také výrobci čipů nebo dopravní společnosti. V Tokiu naopak rostly finanční nebo energetické tituly.

Podobně se vyvíjelo obchodování v Soulu, kde index KOSPI odepsal 0,19 procenta. Ztrácely především technologické tituly, Samsung klesl o 1,35 procenta. Jak Tokio, tak Soul podle expertů reagovaly na blížící se data o lednové inflaci v USA. Pokud se potvrdí odhady analytiků, že inflace stále roste, vzroste také pravděpodobnost, že Fed zvýší úrokové sazby razantněji. To by mohlo vést k přelití kapitálu z Asie právě do USA, kde výnosnost aktiv vzroste.

Nervozita se zatím vyhýbá burze v Šanghaji, neboť ta se vrátila k obchodování po příchodu nového lunárního roku. Tamní hlavní index CSI 300 zpevnil o 1,6 procenta.