Spojené státy a Evropská unie by měly v regulaci kryptoměn spolupracovat, navrhují experti

Spojené státy a Evropská unie by měly v regulaci kryptoměn spolupracovat, navrhují experti

Zákonodárci na obou stranách Atlantiku by si měli uvědomit, že kryptoměny jsou skutečně globálním fenoménem. Nelze tedy vytvářet izolované a odlišné regulatorní rámce. USA a Evropská unie by měly v této otázce spolupracovat, myslí si odborníci.

Odlišná regulace kryptoměn

Regulace kryptoměn je velmi těžko uchopitelná oblast, už jen proto, že se jedná o globální fenomén a fakticky neexistuje nic jako národní kryptoměnový trh. Podle odborníků tedy nedává příliš valného smyslu, když na obou stranách Atlantského oceánu vznikají dva odlišné modely, jak by se kryptoměny měly regulovat. A proto by USA a Evropská unie měly spolupracovat na vytvoření ideálně jednoho modelu.

Celosvětová pravidla

Jenže ani spolupráce jen mezi Spojenými státy a evropskou sedmadvacítkou nemusí vést k efektivnímu regulatornímu rámci. Jak už bylo řečeno, kryptoměny jsou globální fenomén a mohou se tedy přesouvat kamkoli po celém světě. Jestliže držitelé, těžaři nebo obchodníci zjistí, že v té či oné části světa jsou přívětivější podmínky, nemají problém svůj byznys přestěhovat. Pokud tedy mají vzniknout účinná pravidla pro digitální měny, měl by se na jejich vytváření podílet celý svět a nikoli izolovaně jednotlivé země či nadnárodní integrační celky.