vakcína, dolar

Švédsko pozastavilo Pfizeru platby za vakcíny

Švédská zdravotní agentura pozastavila platby za vakcíny farmaceutické firmě Pfizer a požaduje vysvětlení ohledně množství dávek v každé ampuli. Informovala o tom dnes agentura Reuters s odvoláním na švédský deník Dagens Nyheter. Pobočka firmy Pfizer ve Švédsku se k případu zatím odmítla vyjádřit.

Společnost Pfizer si podle švédských úřadů účtuje cenu tak, jako by každá ampule obsahovala šest dávek vakcíny. Původně se ale předpokládalo, že z ampule je možné získat pouze pět dávek. Švédsko proto chce, aby se Evropská komise a firma Pfizer dohodly, kolik každá ampule dávek ve skutečnosti obsahuje.

„Sdělili jsme firmě, že musíme počkat s proplácením faktur, dokud nebudeme mít jasno,“ řekl deníku Dagens Nyheter hlavní švédský epidemiolog Anders Tegnell.

Podle odborníků je ve farmacii obvyklé, že v lahvičce pro několik dávek je více látky, než je potřeba, kvůli možným ztrátám při aplikaci. Použití šesti dávek vakcíny z jedné ampule namísto pěti povolila začátkem ledna Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) s cílem zvýšit počet lidí, kteří očkování dostanou. Ještě předtím totéž schválilo české ministerstvo zdravotnictví.

Otázkou ale je, jestli se vždy podaří z ampule šest dávek získat. EMA uvedla, že k aplikaci zvýšeného množství dávek doporučuje využívat injekční stříkačky, u jejichž ústí je co nejmenší místo pro „mrtvý objem“, tedy nevyužitelnou část vakcíny.

Zdroj: ČTK