Americké akciové trhy dnes oslabily.

Akcie v USA kvůli zdravotnickým firmám klesly, dolarový index beze změny

Americké akciové trhy dnes oslabily. Mohly za to ztráty akcií zdravotnických firem, které zastínily růst firmy Cisco a energetických společností. Optimistické statistické údaje také podpořily obavy z toho, že úrokové sazby v USA zůstanou vysoké delší dobu.

Klesání indexů

Index Dow Jones klesl o 290,91 bodu, tedy 0,84 procenta, na 34.474,83 bodu. Širší index Standard & Poor’s 500 oslabil o 33,97 bodu, neboli 0,77 procenta, na 4370,36 bodu. Index technologického trhu Nasdaq se snížil o 157,7 bodu, čili 1,17 procenta, na 13.316,93 bodu.

Akcie tlačí dolů také růst výnosů desetiletých amerických státních dluhopisů na nejvyšší úroveň od loňského října. Řada silných ekonomických údajů z tohoto týdne vyvolala obavy, že by centrální banka USA (Fed) mohla nechat úrokové sazby na současné úrovni delší dobu.

Akcie CVS Health dnes prudce oslabily po zprávě, že kalifornská zdravotní pojišťovna Blue Shield of California plánuje snížit svoji závislost na této firmě jako na svém správci lékových benefitů. Ztrácely i akcie velkých zdravotních pojišťoven, které mají divize působící jako správci lékových benefitů. To způsobilo pokles širšího indexu zdravotnických firem.

Vyšší ceny ropy naopak pomohly k růstu akcií firem Exxon Mobil a Chevron. Akcie firmy Cisco vzrostly díky příznivým čtvrtletním výsledkům hospodaření, které překonaly odhady, napsala agentura Reuters.

Kroky Fedu

Americké ministerstvo práce dnes oznámilo, že počet žádostí o podporu v nezaměstnanosti minulý týden klesl, což signalizuje, že trh práce zůstává napjatý. Zápis z červencového zasedání měnového výboru Fedu zveřejněný ve středu ukázal, že většina bankéřů upřednostňuje boj proti inflaci, což zvyšuje nejistotu ohledně vývoje úrokových sazeb. Stratég firmy Stifel Barry Bannister uvedl, že důvodem oslabení akciového trhu v posledních dnech je skutečnost, že robustní růst americké ekonomiky znamená, že Fed pravděpodobně zachová vysoké sazby delší dobu.

Dolarový index uzavřel dnešní rozkolísanou seanci téměř beze změny. Zůstal ale v blízkosti dvouměsíčního maxima. Zápis ze zasedání Fedu nechal otevřené dveře pro další zvyšování úroků v USA a údaje z tohoto týdne naznačily, že americká ekonomika je odolná.

Dolarový index, který sleduje vývoj dolaru ke koši šesti předních světových měn, uzavřel na 103,42 bodu. Euro vůči dolaru oslabilo o 0,1 procenta na 1,0874 USD. Dolar k jenu klesl o 0,4 procenta na 145,74 JPY. Kurz eura vůči jenu se snížil o půl procenta na 158,43 JPY.

zdroj: ČTK

One comment

Comments are closed.