Akcie dnes zpočátku těžily z nejnovějších údajů o vývoji inflace ve Spojených státech, které podpořily očekávání, že americká centrální banka (Fed) již v březnu zahájí snižování úrokových sazeb.

Americké akcie posílily, index S&P 500 vystoupil na nové rekordní maximum

Americké akcie dnes výrazně posílily, k růstu velkou měrou přispěly technologické společnosti. Akciový index S&P 500 uzavřel dnešní obchodování na novém rekordním maximu, překonal tak předchozí rekord ze začátku roku 2022, napsala agentura Reuters.

Obchodování největších indexů

Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, si dnes připsal 1,05 procenta a zakončil obchodování na 37.863,80 bodu. Širší index S&P 500 vzrostl o 1,23 procenta na 4839,81 bodu a index Nasdaq Composite, v němž je zastoupeno mnoho firem z odvětví vyspělých technologií, se zvýšil o 1,70 procenta na 15.310,97 bodu.

Výrazně dnes posílily například akcie výrobců čipů Qualcomm, Marvell Technology, Nvidia a Microchip Technology. Podpořila je zpráva o tom, že výrobce počítačových serverů Super Micro Computer zvýšil odhad čtvrtletního zisku. Posílily rovněž akcie společností Microsoft a Apple, tedy dvou nejhodnotnějších technologických podniků na světě, napsala agentura Reuters.

Americký dolar

Na devizovém trhu dnes americký dolar mírně oslaboval navzdory příznivým údajům o ekonomice Spojených států. Euro si vůči dolaru kolem 22:00 SEČ připisovalo zhruba dvě desetiny procenta a pohybovalo se v těsné blízkosti 1,09 USD. Dolarový index, který vyjadřuje hodnotu dolaru ke koši šesti hlavních světových měn, ve stejnou dobu ztrácel zhruba čtvrt procenta na 103,3 bodu.

Předběžné výsledky průzkumu Michiganské univerzity dnes ukázaly výrazný nárůst spotřebitelské důvěry ve Spojených státech. Index důvěry se v lednu zvýšil na 78,8 bodu z prosincových 69,7 bodu. Zaznamenal tak nejvýraznější meziměsíční nárůst od roku 2005 a vyšplhal se na nejvyšší úroveň od července 2021. Ekonomové přitom v anketě agentury Reuters předpovídali mnohem mírnější nárůst indexu, a to na rovných 70 bodů.

Zdroj: ČTK