Ekonomika Spojených států amerických sice prochází technickou recesí, ale na dynamice tamního pracovního trhu to zatím není vůbec znát.

Americký trh práce se stále přehřívá. Pro kryptoměny to není dobrá zpráva

Ekonomika Spojených států amerických sice prochází technickou recesí, ale na dynamice tamního pracovního trhu to zatím není vůbec znát. Ten stále vytváří inflační tlaky, což zřejmě povede k pokračování agresivního postupu Fedu proti inflaci.

Volná místa na trhu práce

Ve Spojených státech přibylo v červenci 528 tisíc pracovních míst. To je přibližně dvojnásobek počtu, který očekávali analytici. Americký trh práce se stále přehřívá, a přispívá tak i nadále k vytváření inflačních tlaků. Přitom právě vysoká inflace přiměla americkou centrální banku k nekompromisnímu zvyšování základních úrokových sazeb, což se zpětně odrazilo v poklesu akciového a kryptoměnového trhu.

Protiinflační tažení

Právě aktuální vývoj americké zaměstnanosti naznačuje, že Federální rezervní systém ve svém protiinflačním tažení nepoleví a bude sazby zvyšovat přinejmenším ve stejné míře jako doposud. To by mohlo zastavit křehké oživování nejen na akciích, ale právě také na kryptoměnách. Bitcoin za poslední týden prakticky jen kolísal kolem hranice 23 tisíc dolarů a nenašel jasný směr. Bude proto zajímavé sledovat, jak zareaguje na aktuální čísla o americké inflaci, která budou zveřejněna ve středu 10. srpna.