Dvě nejvýznamnější centrální banky světa v polovině týdne promluvily do vývoje finančních trhů.

Evropské a americké akcie ve středu zpevňovaly, kryptoměny prohloubily své ztráty

Dvě nejvýznamnější centrální banky světa v polovině týdne promluvily do vývoje finančních trhů. Zatímco Evropská centrální banka narychlo svolala jednání Výkonného výboru, Federální rezervní systém oznámil rozhodnutí o úrokové sazbě.

Růst evropské burzy

Evropské akcie v polovině obchodního týdne zpevňovaly, a to nejčastěji kolem 1,35 procenta. Nejvíce posílil index milánské burzy, a to o 2,87 procenta, nejméně (o 1,2 procenta) pak zpevnila burza v Londýně. Za růstem evropských burz je narychlo svolané jednání vedení Evropské centrální banky, která chce nalézt způsob, jak ulevit zadluženému jižnímu křídlu eurozóny, kde začaly nebezpečně stoupat sazby u vládních dluhopisů. To trhům dodalo potřebný klid a optimismus.

Zasedání Fed

Podobně dobrou zprávu vyslal také americký Fed, který po dvoudenním měnově politickém zasedání oznámil zvýšení základní úrokové sazby o 0,75 procentního bodu. Akcie v New Yorku v reakci posílily o více než jedno procento, technologie dokonce o 2,5 procenta. Investoři pozitivně vnímají, že Fed rázně bojuje proti inflaci. Naopak kryptoměnové trhy prohloubily svůj propad, byť po oznámení Fedu své intra denní ztráty nepatrně umazávaly.