Přestože se už mohlo zdát, že investoři zapomenou na zlato coby bezpečný přístav pro jejich volné prostředky, žlutý kov se opět přihlásil o slovo.

Zlato vystoupalo na měsíční maximum. Cenu táhnou obavy z růstu napětí mezi USA a Čínou

Přestože se už mohlo zdát, že investoři zapomenou na zlato coby bezpečný přístav pro jejich volné prostředky, žlutý kov se opět přihlásil o slovo. Jeho cena stoupla na nejvyšší úroveň za poslední měsíc.

Napětí mezi Spojenými státy a Čínou pomáhá zlatu

Trojská unce se v první polovině týdne obchodovala za více než 1770 dolarů a cena zlatých futures vzrostla k 1790 dolarům za trojskou unci. Zlato zpevnilo v reakci na rostoucí napětí mezi Spojenými státy a Čínou v důsledku oficiální návštěvy předsedkyně americké Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiové na Tchajwanu. Jde o první návštěvu svého druhu po 25 letech.

Hospodářská recese také tlačí zlato vzhůru

Cenu zlata tlačí vzhůru také rostoucí obavy z hospodářské recese, do které by se vedle Spojených států mohly dostat další významné ekonomiky světa. Navíc jde o kombinaci recese a vysoké inflace, a právě zlato bylo v minulosti investory považováno za bezpečný přístav, který dokázal negativním dopadům inflace na volné peněžní prostředky zabránit. Nebo je alespoň mírnit. Na hodnotě nabírá také stříbro, které zpevnilo a více než jedno procento a dostalo se přes 20 dolarů za trojskou unci.