Čína splní své hospodářské cíle

Čína naplní své letošní hospodářské cíle, řekl Si Ťin-pching na summitu BRICS

Čína nasadí efektivnější prostředky, aby naplnila své hospodářské cíle pro letošní rok. Na zahájení summitu předních rozvíjejících se ekonomik to řekl čínský prezident Si Ťin-pching. Informoval o tom dnes zpravodajský server CNBC.

Skupina označovaná jako BRICS kromě Číny zahrnuje také Rusko, Indii, Brazílii a Jihoafrickou republiku. Konflikt na Ukrajině označil Si za „výstražný signál“ pro lidstvo. Čína si ohledně Ruské invaze zachovává neutralitu. Na dvoudenním summitu má vystoupit i ruský prezident Vladimir Putin.

Čína prý splní své cíle

„Zintenzivníme úpravy makroekonomické politiky a přijmeme efektivnější opatření, abychom splnili cíle hospodářského a sociálního rozvoje na celý rok a minimalizovali dopady covidu-19,“ uvedl Si podle CNBC. O jaká opatření se bude jednat, ovšem čínský prezident nerozvedl.

Analytici mění své prognózy

Tyto cíle, které byly stanoveny v polovině března, zahrnují nezaměstnanost ve městech menší než 5,5 procenta, zvýšení indexu spotřebitelských cen „o zhruba tři procenta“ a růst hrubého domácího produktu (HDP) o 5,5 procenta.

Přísná protipandemická opatření však v posledních měsících v Číně omezily podnikatelskou aktivitu. Vládní stimuly byly zatím poměrně nevýrazné. Analytici tak snížili své prognózy růstu čínského HDP výrazně pod oficiální cíl. V průměru odhadují investiční banky sledované CNBC letošní růst čínského HDP na 3,4 procenta.

Zdroj: ČTK