Venezuela, vlajka

Blíží se hyperinflace ve Venezuele ke konci? Cenový růst v latinskoamerické zemi výrazně zpomalil

Venezuelská meziroční míra inflace dosáhla v říjnu více než 150 procent. Na meziměsíční bázi bylo ale možné pozorovat rapidní zpomalení růstu cenové hladiny. Pomohla redukce vládních výdajů i růst daní.

Venezuela zaznamenala strmý pokles inflace

Meziměsíční míra inflace ve Venezuele klesla na 6,2 procenta. Ještě v září cenová hladina rostla meziměsíčním tempem 28,7 procenta, uvedla agentura Reuters s odkazem na oficiální data zveřejněná venezuelskou centrální bankou.

Pomohla vláda i centrální banka 

Za rapidním poklesem inflace stojí restriktivní hospodářská politika, a to zejména ze strany vlády. Ta výrazně snížila rozpočtové výdaje a přistoupila ke zvýšení daní. Připojila se tak k centrální bance, a svými opatřeními usiluje o redukování agregátní poptávky, jejíž excesivní růst byl řadu let motorem hyperinflace.

Meziroční míra inflace však zůstává ještě mimořádně vysoká, časem se však i ona bude snižovat. Ceny v říjnu vzrostly o 155,79 procenta v porovnání s říjnem loňského roku. Venezuele rovněž pomáhá inflaci snižovat faktická dolarizace řady sektorů národního hospodářství.