https://tradeinfo.cz/clanky/omezeni-tezby-ropy-bude-se-cena-ropy-zvysovat/

Ceny ropy mírně rostou kvůli očekávaným nižším dodávkám

Ceny ropy na začátku týdne zpočátku klesaly, v závěru dnešního dne ale začaly posilovat. A to navzdory obavám z rostoucích úrokových sazeb, z vývoje globální ekonomiky a výhledu poptávky po pohonných hmotách. Podpořila je vyhlídka na omezení dodávek.

Rostou Brent i WTI

Severomořská ropa Brent si kolem 18:00 SELČ oproti pátečnímu závěru připisovala 1,1 procenta na 82,56 dolaru za barel. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) vykazovala nárůst zhruba o procento na 78,66 dolarů za barel. Oba kontrakty se minulý týden propadly o více než pět procent a zaznamenaly první týdenní pokles za posledních pět týdnů.

Zvyšují se obavy o hospodářský růst

Podle analytičky Tiny Tengové ze společnosti CMC Markets horší ekonomické údaje ze Spojených států a horší než očekávané zisky firem z technologického sektoru vyvolaly mezi investory obavy o hospodářský růst. Tengová řekla agentuře Reuters, že tlak na komoditní trhy zvyšuje také stabilizující se americký dolar a rostoucí výnosy dluhopisů.

Očekává se, že všechny centrální banky od Spojených států po Británii a eurozónu na svém zasedání v prvním květnovém týdnu zvýší úrokové sazby ve snaze čelit vysoké inflaci.

„Plánované snížení produkce ze strany aliance OPEC+ a silný výhled poptávky ze strany Číny by mohly v nadcházejících dnech podpořit ceny,“ uvedla nezávislá ropná analytička Sugandha Sachdeva. Ropa Brent podle ní najde klíčovou podporu kolem 79 dolarů za barel, zatímco pro ropu WTI je podpora na úrovni 75 dolarů.

Zdroj: ČTK

One comment

Comments are closed.