Čínská ekonomika se téměř zastavila. Zotavení nemusí přijít ani ve druhém pololetí Opakované lockdowny kvůli opětovnému šíření nemoci Covid-19 přivedly druhou největší ekonomiku světa na samotnou hranu recese. Ani druhé pololetí však nedává velkou naději na její zotavení.

Čínská ekonomika se téměř zastavila. Zotavení nemusí přijít ani ve druhém pololetí

Opakované lockdowny kvůli opětovnému šíření nemoci Covid-19 přivedly druhou největší ekonomiku světa na samotnou hranu recese. Ani druhé pololetí však nedává velkou naději na její zotavení.

Hospodářský růst Číny zpomaluje

Čínský hrubý domácí produkt se ve druhém čtvrtletí meziročně zvýšil jen o 0,4 procenta. Jde o prudké zpomalení hospodářského růstu, který ještě v období od ledna do března letošního roku dosahoval téměř pěti procent. Na vině jsou opakovaná opatření čínských úřadů přijímaných proti šíření koronavirové infekce, která se totiž objevila ve velkých čínských městech, zejména v Šanghaji.

Vyhlídky na druhé pololetí nejsou pozitivní

Červnová data sice naznačila určité ekonomické zotavení, pro silnější odražení k růstu to však zatím nejspíše stačit nebude. „Vyhlídky na druhé pololetí nejsou z hlediska robustního ekonomického oživení příliš dobré. Ekonomika čelí nejistotám v podobě mnoha nestabilních faktorů,“ píší podle agentury Reuters čínská média.

Ta mimo jiné nabádají čínskou centrální banku, aby zvážila uvolnění měnové politiky například v podobě snížení požadavků na povinné minimální rezervy. People´s Bank of China se však nechala slyšet, že její snahou je držet čínskou měnu na stabilní úrovni.