dolar

Dolar posílil, libra oslabila. Trhy přenastavují očekávání ohledně vývoje měnové politiky

Americký dolar začal mírně posilovat, přestože Federální rezervní systém oznámil opatrné zpřísňování své měnové politiky. Ze strany Fedu totiž opět zaznělo, že inflace je přechodná, a tak není třeba s utahováním monetárních šroubů spěchat.

Zatímco centrální banky menších zemí postupně zpřísňují svou měnovou politiku, u Federálního rezervního systému nebo Evropské centrální banky stále panuje určitá pohoda. Americký Fed ve středu sice oznámil, že postupně utlumí svůj program nákupu dluhopisů a hypotečních zástavních listů, ke zvýšení úrokových sazeb v nejbližších měsících nepřistoupí.

Zpráva, kterou původně trhy vzaly s mírným pesimismem, nyní vyhodnocují jako vlastně poměrně dobrou. A to ve světle oznámení šéfky Evropské centrální banky Christine Lagardeové, že ECB nebude zvyšovat úrokové sazby dříve než v říjnu příštího roku.

Americký dolar je tak rázem měnou, která je atraktivní a otočila sestupnou tendenci. Dolarová aktiva jsou totiž za dané konstelace investory vnímána jako výnosnější a zároveň spolehlivější než aktiva například eurová nebo librová. Právě libra mírně ztratila, protože i Bank of England si myslí, že s bojem proti inflaci není třeba příliš spěchat.