Americký dolar dnes posiluje vůči koši předních měn, podpořily ho příznivé údaje o trhu práce ve Spojených státech

Dolar posiluje vůči koši měn, výrazně ztrácí japonský jen

Americký dolar dnes posiluje vůči koši předních měn, podpořily ho příznivé údaje o trhu práce ve Spojených státech. Euro vůči dolaru krátce po 17:00 SELČ ztrácelo zhruba desetinu procenta na 1,1120 USD. Výrazně dnes oslabuje japonský jen, který se dostal pod tlak po zprávě agentury Reuters, že japonská centrální banka příští týden zřejmě zásadněji nezmění svou měnovou politiku. Krátce po 17:00 SELČ si dolar vůči jenu připisoval více než procento na 141,6 JPY.

Padne rozhodnutí

Dolarový index, který vyjadřuje hodnotu dolaru ke koši šesti hlavních světových měn, ve stejnou dobu vykazoval nárůst o téměř 0,3 procenta a pohyboval se blízko 101,16 bodu.

O měnové politice budou příští týden rozhodovat také Evropská centrální banka (ECB) a americká centrální banka (Fed). Předpokládá se, že obě banky zvýší svou základní úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu. Pozornost finančního trhu se bude soustředit na středeční tiskovou konferenci šéfa Fedu Jeroma Powella. Investoři doufají, že si díky jeho výrokům budou moci učinit lepší představu o dalším vývoji úroků ve Spojených státech.

Konec zpísňování?

Údaje o poklesu inflace v USA v poslední době podpořily očekávání, že Fed by zvýšením úroků v příštím týdnu mohl ukončit nynější cyklus zpřísňování měnové politiky v USA. Analytik Edward Moya ze společnosti OANDA nicméně uvedl, že Powell si s největší pravděpodobností nechá otevřené dveře pro další zvýšení úroků.

Čtvrteční údaje amerického ministerstva práce ukázaly, že počet nových žadatelů o podporu v nezaměstnanosti v USA minulý týden klesl o 9000 na 228.000. Ekonomové přitom podle průzkumu agentury Reuters čekali nárůst na 242.000 žádostí. Údaje podpořily sázky na to, že Fed ponechá úroky na vysoké úrovni po delší dobu.

zdroj: ČTK

One comment

Comments are closed.