Důvěra investorů v ekonomiku eurozóny je nejníže za dva roky

Berlín 5. listopadu (ČTK) – Důvěra investorů v ekonomiku eurozóny klesla v listopadu třetí měsíc za sebou a je nejnižší za dva roky. Vyplývá to z pravidelné měsíční ankety výzkumné společnosti Sentix. Příčin lze vyjmenovat celou řadu, investorům dělá starosti na příklad americká obchodní politika, budoucnost německého automobilového průmyslu nebo italský rozpočet.
Index důvěry investorů se v listopadu snížil na 8,8 bodu z říjnových 11,4 bodu. Propad byl prudší, než očekávali analytici, kteří listopadovou hodnotu podle průzkumu agentury Reuters odhadovali na 10,1 bodu.
Od čtvrtka je v Německu možné využít takzvaný institut vzorové žaloby, díky němuž se spotřebitelé nemusejí s velkými firmami soudit jednotlivě. První takovou žalobu ihned podala na koncern Volkswagen německá organizace na ochranu spotřebitelů. Za podvod s měřením emisí požaduje odškodnění nebo vrácení kupní ceny auta.
Samotný index důvěry německých investorů se v listopadu snížil na nejnižší úroveň od února 2016. Reagoval především na oznámení německé kancléřky Angely Merkelové, že se v prosinci již nebude ucházet o funkci šéfky své Křesťanskodemokratické unie (CDU).
vjn šeb