Evropská unie podala u Světové obchodní organizace (WTO) stížnost kvůli britskému systému subvencí na výrobu větrné energie.

EU podala u WTO stížnost kvůli britským subvencím na výrobu větrné energie

Evropská unie podala u Světové obchodní organizace (WTO) stížnost kvůli britskému systému subvencí na výrobu větrné energie. Oznámila to dnes Evropská komise. Podle agentury Reuters jde o první stížnost EU na Británii u WTO po brexitu.

Podpora v oblasti zelené energie

„EU požaduje konzultace se Spojeným královstvím na půdě Světové obchodní organizace kvůli jeho diskriminačním praktikám při udělování podpory pro projekty v oblasti zelené energie,“ uvedla Evropská komise v dnešní zprávě. Britská kritéria pro poskytování subvencí projektům v oblasti větrné energie podle komise zvýhodňují domácí dodavatele před zahraniční konkurencí.

To porušuje základní zásadu WTO, podle které musí mít dovoz možnost konkurovat domácím produktům za stejných podmínek, a poškozuje dodavatele z EU,“ upozornila komise. „Takové praktiky navíc zvyšují výrobní náklady, takže přinášejí riziko zpomalení růstu využívání zelené energie,“ dodala.

Spory ve WTO

Spuštění konzultačního období, které trvá 60 dnů, je prvním krokem při řešení sporu u WTO. Pokud zúčastněné strany spor během tohoto období nevyřeší, může stěžovatel požádat o vytvoření výboru WTO, který o záležitosti rozhodne. Řešení sporu u WTO obvykle trvá několik let, upozorňuje agentura Reuters.

Zdroj: ČTK

One comment

Zanechte komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *