euro

Euro mírně posiluje po zprávě, že ECB bude postupně omezovat nákupy dluhopisů

Euro dnes mírně posiluje vůči americkému dolaru po zprávě, že Evropská centrální banka (ECB) bude postupně omezovat nákupy dluhopisů. Britská libra dnes těží z překvapivého zvýšení úroků britskou centrální bankou. Kolem 18:00 SEČ si jednotná evropská měna připisovala téměř 0,2 procenta na 1,1306 USD.

ECB po dnešním zasedání oznámila, že na konci března ukončí nákupy dluhopisů v rámci svého nouzového pandemického programu PEPP, který má k dispozici 1,85 bilionu eur (téměř 47 bilionů Kč). V průběhu roku nicméně hodlá ekonomiku eurozóny dál podporovat jinými nástroji. Svou základní úrokovou sazbu dnes ECB ponechala na rekordním minimu nula procent.

Libra si kolem 18:00 SEČ vůči dolaru připisovala téměř půl procenta na 1,3322 USD. Britská centrální banka dnes zvýšila svou hlavní úrokovou sazbu o 0,15 procentního bodu na 0,25 procenta. Většina ekonomů přitom v anketě agentury Reuters očekávala, že banka základní úrok ponechá beze změny na rekordním minimu 0,1 procenta, a to kvůli nejistotě ohledně hospodářských dopadů nové koronavirové varianty omikron.

Zdroj: ČTK