Musíme kout železo, dokud je žhavé, a pokračovat ve zvyšování úrokových sazeb.

Evropská centrální banka musí pokračovat ve zvyšování sazeb, míní členka jejího vedení

Musíme kout železo, dokud je žhavé, a pokračovat ve zvyšování úrokových sazeb. Tak by se dala interpretovat slova Isabel Schnabelové, členky výkonné rady Evropské centrální banky.

Zvýšení úrokových sazeb těsně před Vánoci

Základní úroková sazba Evropské centrální banky byla těsně před Vánoci zvýšena a investoři podle všeho očekávají, že trend bude pokračovat i v nadcházejícím roce. „Dokud to bude zapotřebí, měli bychom jít výše. Bude to záležet na budoucím výhledu inflace,“ uvedla Isabel Schnabelová ve svém sobotním rozhovoru pro německý list Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Tlak na ECB

Podle ní se ECB budou soustředit na střednědobá inflační očekávání spíše než na aktuální inflační situaci. Není prý vyloučeno, že se na ECB začnou stupňovat tlaky, aby ve zpřísňování své měnové politiky polevila, protože vyšší úrokové sazby prodražují dluhové financování vládám. „Můžeme to očekávat, ale musíme tomu odolat. Ostatně to je přesně ten důvod, proč jsou centrální banky nezávislé,“ dodala Schnabelová. Úroková sazba ECB pro bankovní depozita by v příštím roce mohla vyšplhat až na 3,4 procenta, očekávají podle agentury Reuters investoři.

One comment

Comments are closed.