Inflace v eurozóně nadále stoupá

Inflace v eurozóně stále letí vzhůru, v červnu vzrostla na 8,6 procenta

Inflační rozmanitost v zemích eurozóny pokračuje i v červnu. Rozdíl v tempech růstu cen mezi zemí s nejvyšší a nejnižší inflací činí skoro 16 procentních bodů. V Německu a Nizozemsku tempo zdražování v červnu mírně zpomalilo.

I přes prudký růst v minulých měsících se zdá, že inflace v eurozóně stále ještě nedosáhla svého vrcholu. Ceny zde v červnu meziročně stouply o 8,6 procenta, což je o půl procentního bodu více než v květnu. Vyplývá to z předběžného odhadu Eurostatu.

Estonská inflace překročila hranici dvaceti procent

Nejrychleji ceny rostly v Estonsku, a to o rovných 22 procent. Naopak nejpomaleji na Maltě (6,1) a ve Francii (6,5). V Německu a Nizozemsku naopak inflace klesla, a to o půl, respektive 0,3 procentního bodu. V obou zmiňovaných zemích jako jediných navíc došlo k meziměsíčnímu poklesu cen, a to o desetinu procentního bodu.

Růst cen nadále táhnou energie

V čele zdražování stály i v červnu energie, jejichž ceny stouply meziročně o necelých 42 procent. S více než 11 procenty následovaly nezpracované potraviny, zatímco nejpomaleji rostly ceny služeb, a to o 3,4 procenta meziročně. V meziměsíčním srovnání nejrychleji zdražovaly rovněž energie (o 3,3 procenta), nejpomaleji jiné průmyslové zboží (0,2).