Největší evropské hospodářství se ve zbytku letošního roku bude potýkat s ochabnutím ekonomické aktivity, což vyústí v podstatně nižší růst hrubého domácího produktu, než se původně předpokládalo.

Růst německého exportu v dubnu překonal očekávání, vývoz do Ruska opět klesl

Export z Německa se v dubnu oproti předchozímu měsíci zvýšil o 4,4 procenta a dosáhl 126,4 miliardy eur (zhruba 3,1 bilionu Kč). Oznámil to dnes spolkový statistický úřad.

Meziměsíční růst vývozu tak výrazně překonal očekávání analytiků, kteří jej v anketě agentury Reuters odhadovali na 1,5 procenta. V meziročním srovnání se export zvýšil o 12,9 procenta.

Německé vývozy do Ruska klesají

Export z Německa do Ruska se v dubnu meziměsíčně snížil o deset procent zhruba na 800 milionů eur po březnovém propadu o 60 procent. Za poklesem tohoto vývozu stojí sankce, která západní země uvalily na Rusko za jeho invazi na Ukrajinu. Dovoz z Ruska do Německa v dubnu meziměsíčně klesl o více než 16 procent na 3,7 miliardy eur.

Celkový dovoz do Německa naopak o 3,1 procenta vzrostl a činil 122,8 miliardy eur. V meziročním srovnání se import zvýšil o 28,1 procenta, uvedl statistický úřad.

Německo je největší ekonomikou v Evropě a největším obchodním partnerem České republiky.

Zdroj: ČTK

One comment

Comments are closed.