EU

Inflace v Evropské unii atakuje 11 procent. Ceny nejrychleji rostou v Pobaltí, nejpomaleji ve Francii

Tempo růstu cen v Evropské unii ani eurozóně nezpomaluje. Míra inflace v sedmadvacítce v záři v meziročním vyjádření vystoupala na 10,9 procenta, což je o 0,8 procentního bodu více než v srpnu. Vyplývá to z aktuálních údajů Eurostatu.

Pobaltské státy vedou

Suverénně nejvyšší inflaci čelí pobaltské státy. Smutným lídrem inflačního žebříčku zůstává Estonsko, kde meziroční míra inflace dosáhla v září 24,1 procenta. Následuje Litva (22,5) a Lotyšsko (22). Více než dvacetiprocentní inflaci vykázalo ještě Maďarsko, a to 20,7 procenta.

Ve Francii vzrostla inflace nejméně

Naopak nejpomaleji ceny v září vzrostly ve Francii, kde se meziročně zvýšily jen o 6,2 procenta. Druhou nejnižší inflaci v evropské sedmadvacítce zaznamenala Malta (7,4), třetí Finsko (8,4). Na průměru Evropské unie se ocitla inflace v Německu a Rakousku. O více než 11 procent už ceny stouply v Dánsku. Ze starých členských zemí EU ceny rostou nejrychleji v Nizozemsku, a to o 17,1 procenta.

V meziměsíčním vyjádření ceny v září rostly ve všech zemí EU s výjimkou Španělska, Francie, Kypru, Malty, Slovenska, kde došlo k meziměsíční deflaci, a Irska, kde ceny v září v porovnání se srpnem stagnovaly.