dolar

Inflace v USA podle očekávání klesla. Americký dolar zareagoval oslabením

Prosincový index spotřebitelských cen v USA se meziročně zvýšil o 6,5 procenta. V porovnání s listopadem byl o 0,6 procentního bodu nižší. V meziměsíčním vyjádření ceny v USA dokonce o 0,1 procenta klesly.

Dolar jde proti směru inflačního vývoje

Na poměrně příznivé zprávy o vývoji inflace ve Spojených státech ale americký dolar překvapivě zareagoval oslabením. Vůči euru se propadl o 0,83, vůči britské libře o 0,6 a vůči japonskému jenu dokonce o přibližně 2,5 procenta.

Zpomalí Fed zvyšování sazeb?

Přestože pokles inflace znamená naději na obrat trendu, z hlediska trhu s dolarem se o příliš optimistickou informaci nejedná. Výrazně totiž vzrostla pravděpodobnost, že Federální rezervní systém na svém nejbližším měnověpolitickém zasedání zpomalí zvyšování úrokových sazeb. Dolarové investice mírně ztratí na své atraktivitě.

Pravděpodobnost zvýšení sazeb o dalšího půl procentního bodu klesla na necelá 4 procenta, zatímco pravděpodobnost zvýšení sazeb o čtvrt procentního bodu se vyhoupla na více než 96 procent. Vyplývá to z průzkumu, na který odkazuje agentura Reuters. I tak ale úrokové sazby Fedu ještě nějakou dobu budou nejspíše růst.