Japonsko dnes revidovalo směrem dolů vývoj hrubého domácího produktu (HDP) za poslední tři měsíce loňského roku.

Japonsko revidovalo růst HDP za 4. čtvrtletí směrem dolů na 4,6 procenta

Japonsko dnes revidovalo směrem dolů vývoj hrubého domácího produktu (HDP) za poslední tři měsíce loňského roku. Ten se v celoročním přepočtu zvýšil o 4,6 procenta, uvádí konečná zpráva o vývoji ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí. Vláda údaj snížila o 0,8 procentního bodu kvůli slabší soukromé spotřebě a nižším výdajům firem.

Za celý kalendářní rok pak třetí největší ekonomika světa vzrostla o 1,6 procenta, což byla první celoroční expanze za tři roky. Předloni se japonská ekonomika propadla o 4,5 procenta. Analytici dotazovaní agenturou Reuters očekávali v posledních třech měsících roku růst ekonomiky až o 5,6 procenta. Ve srovnání s předchozím čtvrtletím se HDP zvýšil o 1,1 procenta.

Japonskou ekonomiku podpořilo hlavně zvýšení soukromé spotřeby o 2,4 procenta. Soukromá spotřeba se na celkovém HDP podílí více než polovinou. Kapitálové výdaje stouply o 0,3 procenta.

Ekonomové, kterých se minulý týden dotazovala agentura Reuters, předpovídali pro období od ledna do března meziroční růst HDP o 0,4 procenta. Předchozí odhad snížili s ohledem na šíření varianty koronaviru omikron a nejistotu způsobenou válkou na Ukrajině.

Zdroj: ČTK