letadlo, letecká společnost, wizz, motor

Maďarské aerolinky Wizz Air mají rekordní pololetní zisk, zhoršily však výhled

Společnost Wizz Air Holdings, která provozuje největší leteckou společnost v Maďarsku a která patří k hlavním nízkonákladovým leteckým dopravcům v Evropě, hospodařila v prvním pololetí svého finančního roku s rekordním čistým ziskem 400,7 milionu eur (9,9 miliardy Kč). Ve stejném období loni byla ve ztrátě. Kvůli nejistotě vyvolané makroekonomickými vlivy ale podnik v dnešní výsledkové zprávě snížil celoroční výhled zisku.

Zájem o služby pokračuje i po letní sezóně

Firma uvedla, že poptávka po jejích službách zůstává vysoká i po skončení letní sezony, kdy bývá zájem o cestování největší. Letadla Wizz Air jsou v tomto čtvrtletí zaplněna více než ve stejném období před rokem, řekl agentuře Bloomberg po zveřejnění výsledků hospodaření výkonný ředitel podniku József Váradi. Rezervace na zimní sezonu, což je slabší období roku, vypadají podle něj dobře.

Váradi řekl, že lidé pociťují dopady ekonomických problémů a že Wizz Air jakožto nízkonákladový dopravce z toho bude profitovat.

Odstavení 45 letadel

Wizz Air, stejně jako některé další aerolinky, se potýká i s dopady potíží u částí motorů dodaných společností Pratt & Whitney. Z toho důvodu musí maďarský dopravce až do konce příštího roku odstavit 45 letadel. Zatím tak ještě bude nadále využívat 13 starších letadel a od výrobce si zajistil kompenzace. Celkem bude ve světě u letadel všech dotčených aerolinek potřeba zkontrolovat a případně opravit na 3000 motorů od Pratt & Whitney.

Firma dosud čekala, že za celý finanční rok do konce března vytvoří čistý zisk 350 až 450 milionů eur. Vzhledem k nejasným vyhlídkám vývoje ekonomiky, včetně cen pohonných hmot a potíží s motory, ale výhled snížila na 350 až 400 milionů eur.

Aerolinky Wizz Air mají sídlo v Budapešti a přestože v Maďarsku nejsou vlajkovým leteckým dopravcem, mají tam zdaleka největší flotilu. Mateřským podnikem je společnost Wizz Air Holdings, s jejímiž akciemi se obchoduje na burze v Londýně.

zdroj: čtk