měď, Čína, těžba, baterie

Měď bude zlevňovat. Daří se zvyšovat její nabídku na trhu a slábne poptávka

Cena mědi má podle analytiků pokračovat ve svém poklesu. Může za to jednak opadnutí poptávky ze strany spekulantů, jednak rostoucí nabídka tohoto kovu na trhu. Zájem o měď tlumí také obavy z nového nástupu epidemie.

Zatímco ještě v květnu se měď na globálních trzích obchodovala za více než 10 700 dolarů za tunu, nyní je její cena asi o desetinu nižší. Za zlevněním jednoho z klíčových kovů pro průmysl a zejména výrobu elektromobilů stojí několik faktorů. Jednak postupně slábne poptávka ze strany investorů, kteří na komoditu vsadili právě s ohledem na očekávaný rozmach elektromobility.

S tím jdou ruku v ruce sílící obavy z nástupu další vlny koronavirové epidemie, která by mohla vést k útlumu průmyslové výroby, a tedy poklesu poptávky po mědi. A v neposlední řadě se rovněž zvyšuje nabídka na trhu.co

Podle více než dvou desítek analytiků oslovených agenturou Reuters se průměrná cena mědi v posledním letošním čtvrtletí sníží za 9 000 dolarů za tunu, což je o dalších asi osm procent níže oproti současným úrovním. I přesto by však měď stála asi o třetinu více než ve stejném období loňského roku.