nemovitost, dům, Kalifornie

Nastává obrat na realitním trhu? Nabídkové ceny nemovitostí v Kalifornii začínají klesat

Inflace, která je nejvyšší od počátku 80. let, v kombinaci s rostoucími úrokovými sazbami u hypotečních úvěrů jsou hlavní příčinou, proč někteří prodejci snižují nabídkové ceny svých nemovitostí.

Ceny nemovitostí půjdou ještě níž

Fenomén se zatím týká pouze malé části trhu s realitami v Kalifornii, nicméně prakticky po celých Spojených státech je znát, že ochota kupujících pořizovat nemovitosti téměř za každou cenu je ta tam. Podle některých expertů, jež oslovil portál Yahoo! Finance, je ale možné, že se pokles nabídkových cen domů a bytů postupně rozšíří. Obzvláště v případě, že Federální rezervní systém bude dále zvyšovat své základní úrokové sazby, a dokonce vyšším tempem, než se původně očekávalo.

Na straně poptávky už není tak silná konkurence jako před několika měsíci. “Trh zkrátka už není takový jako dříve,” uvedla pro portál Yahoo! Finance Lindsay Katzová, realitní agentka společnosti Redfin. Podle ní je například běžné, že domy, které byly ještě před několika málo měsíci nabízeny za milion dolarů, se nyní prodávají o 140 tisíc laciněji. Tedy o 14 procent levněji. A je prý otázka času, než se pokles nabídkových cen rozšíří z luxusních nemovitostí i na ty méně drahé.