Praha

Průměrná mzda v Praze meziročně vzrostla na 51.925 korun, reálně znovu klesla

Průměrná hrubá měsíční mzda v Praze v letošním třetím čtvrtletí meziročně vzrostla o 5,9 procenta na 51.925 korun. Zaměstnancům přibylo ve výplatě v průměru 2894 korun. Po započtení inflace, která ve stejném období roku činila osm procent, ale reálný výdělek v hlavním městě klesl o 1,9 procenta. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

Průměrná mzda v celé ČR

V celém Česku se průměrná mzda ve třetím čtvrtletí zvýšila meziročně o 7,1 procenta na 42.658 korun, po zohlednění inflace se reálně snížila o 0,8 procenta. Reálná mzda klesla osmé čtvrtletí za sebou, tempo poklesu nicméně zmírnilo.

Průměr mezd je v Praze nadále s přehledem nejvyšší ze všech 14 krajů země, republikovou průměrnou mzdu přesáhl zhruba o čtvrtinu. Meziroční nárůst byl ale ve srovnání s ostatními regiony stejně jako v prvním i druhém čtvrtletí nejnižší.

Mzdy v krajích

Praha spolu se Středočeským krajem zůstaly jedinými regiony, které ve třetím čtvrtletí překročily celorepublikovou průměrnou mzdu. Ve středních Čechách lidé v průměru brali 42.990 korun. Nejnižší průměrné mzdy mají zaměstnanci v Karlovarském kraji, a to 37.164 korun. Nejvíce si polepšili lidé ve Středočeském kraji, kterým ve výplatě přibylo 3151 korun. Procentuální nárůst mezd byl nejvyšší v Ústeckém kraji, kde činil rovných osm procent.

Podniky v Praze zaměstnávaly od července do konce září v průměru 869.300 lidí, což bylo o 27.200 víc než před rokem.

zdroj ČTK