Spojené království se obrací k uhlí jako záložnímu zdroji pro výrobu elektřiny

Spojené království se obrací k uhlí jako záložnímu zdroji pro výrobu elektřiny

Velká Británie se připravuje na zimu bez dostatečného množství energie. Do pohotovosti proto uvede staré uhelné elektrárny, které bude připravena zapnout ve stavu největší nouze. A to v případě, že stávající zdroje nebudou stačit.

Zdroje budou použity jen v případě nouze

Britská společnost National Grid podepsala kontrakt s výrobci elektřiny Drarx Group a EDF s cílem prodloužit životnost čtyř bloků uhelných elektráren a případného zprovoznění dalších dvou elektráren, které produkci elektrické energie zajišťují právě z uhlí.

Dodatečná kapacita ale bude využita jen v případě, že nastane jakýsi stav nouze, a stávající zdroje nebudou schopny zajistit dostatek energie během nadcházející topné sezóny. Zdroje uvedené do pohotovosti tak budou plnit funkci zdrojů poslední instance.

Velká Británie se na zimu pojistila

„Podepsané smlouvy budou aktivovány jen v případě, že všechny ostatní možnosti budou vyčerpány,“ uvedli pro agenturu Reuters zástupci britského operátora přenosové soustavy. Velká Británie si pro nadcházející zimu pojistila dodatečnou instalovanou kapacitu ve výši 1940 megawattů. Stát za to zaplatí mezi 220 a 420 miliony liber. Kontrakt vyprší na konci března 2023.