Srpnová meziroční inflace 8,5 procenta byla v souladu s prognózou České národní banky (ČNB), lišila se ale struktura jednotlivých složek.

Srpnová inflace 8,5 procenta byla v souladu s prognózou ČNB

Srpnová meziroční inflace 8,5 procenta byla v souladu s prognózou České národní banky (ČNB), lišila se ale struktura jednotlivých složek. Potraviny zdražily méně, než ČNB předpokládala, slabší byla i jádrová inflace. Meziroční pokles cen pohonných hmot zůstal za očekáváním centrální banky, nad prognózou byl růst regulovaných cen. Centrální banka očekává, že cenový růst bude i v září zpomalovat, uvedl dnes ředitel sekce měnové ČNB Petr Král.

Meziroční nárůst

Jádrová inflace, která zahrnuje komodity, co nepodléhají cenové regulaci, a potraviny a pohonné hmoty, které podléhají velkým cenovým výkyvům, byla v srpnu šest procent, 0,2 procentního bodu pod prognózou ČNB. Proti červenci se snížila o 0,8 procentního bodu. „V jejím postupném poklesu, který trvá již od října loňského roku, se projevuje nejen odeznívání růstu cen zahraničních vstupů, ale také zchlazená domácí poptávka. Ta působí proti dalšímu růstu ziskových marží výrobců, prodejců a poskytovatelů služeb,“ uvedl Král.

Potraviny meziročně zdražily o 7,5 procenta, zatímco centrální banka očekávala růst cen o osm procent. „Meziroční růst cen potravin v srpnu dále zpomalil. K tomu přispívají snižující se ceny světových agrárních komodit i domácích zemědělských výrobců, jakožto i utlumená spotřebitelská poptávka v tuzemsku,“ uvedl Král.

Levnější pohonné hmoty

Ceny pohonných hmot se meziročně snížily o 13,1 procenta, ČNB přitom předpokládala pokles o 18,1 procenta. Meziroční snížení je podle centrální banky dáno mimořádnou situací z loňska, kdy pohonné hmoty extrémně zdražily v důsledku konfliktu na Ukrajině. ČNB upozornila, že proti červenci se ceny pohonných hmot meziměsíčně zvýšily. Regulované ceny meziročně vzrostly o 22,1 procenta, centrální banka očekávala jejich růst o 21,1 procenta.

„Pozorovaný cenový vývoj potvrzuje očekávání letní prognózy, že inflace bude během léta pokračovat v poklesu. Až do září bude meziroční cenový růst zpomalovat. V říjnu se trend poklesu meziroční inflace dočasně přeruší, avšak pouze vlivem statistického efektu úsporného tarifu v oblasti cen energií z konce loňského roku,“ uvedl Král. Na počátku příštího roku očekává ČNB skokový pokles inflace do blízkosti svého dvouprocentního cíle.

zdroj: ČTK

One comment

Comments are closed.