Negativní účinky na zdraví, klasická americká značka a mnohdy terč hněvů. Tak přesně tyto faktory spojují společnosti Coca-Cola a Altria.

Stabilní trh v nestabilní době, neboli proč kupovat akcie Altria a Coca-Cola

Negativní účinky na zdraví, klasická americká značka a mnohdy terč hněvů. Tak přesně tyto faktory spojují společnosti Coca-Cola a Altria. I přes časté narážky, kterým musí společnosti čelit, se firmám Coca-Cola i Altria daří fungovat na trhu a držet si své postavení.

Obě společnosti jsou řazeny mezi „hříšné akcie“, ačkoliv nezní tato skupina akcií příliš výnosně. Opak je pravdou a „hříšné akcie“ jsou řazené k výnosným akciím. Společnosti vděčí tomu, že se jejich produkty kupují bez ohledu na jejich vliv na zdraví spotřebitelů, a dokonce spotřebitelé ani nekoukají na své ekonomické podmínky.

V poslední době tedy můžeme vidět i takzvaný souboj dividendových králů neboli firem Coca-Cola a Altria, kteří bojují o své investory. Pokud se podíváme na výplatu dividend, máme zde jasného vítěze. Společnost Altria vyplácí 7,3 % a společnost Coca-Cola pouhých 2,6 %. Obě společnosti se snaží dodržovat své závazky k akcionářům. Poukazuje na to i fakt, že firma Coca-Cola se již po šedesáté v řadě podařilo navýšit výplatu dividend.

Tržní prostředí je v poslední době velmi nejisté. Nejprve vlivem koronavirové krize a nyní vlivem rusko-ukrajinským konfliktem, který vyústil ve válku na Ukrajině. Nyní je velmi obtížné najít v akciích jistotu. Obě společnosti jsou spotřebitelské společnosti, které představují stabilní investici, jelikož lidé nepřestávají kouřit cigarety a konzumovat Coca-Colu.