Letošní růst bilanční sumy o 14 procent táhly vklady, které stouply o 13 procent úvěrů. Objem úvěrů se podle Bendy zvýšil o 15 procent.

Trinity Bank v pololetí stoupl hrubý zisk o 37 procent na 427 milionů korun

Trinity Bank, která patří mezi menší české bankovní domy, vykázala v prvním pololetí zisk před zdaněním 427 milionů korun. Jde o meziroční nárůst o 37 procent. Počet jejích klientů přesáhl 121.000.

Návaznost na historický úspěch

„Pokračujeme ve výrazně ziskovém hospodaření. Navazujeme na náš historický úspěch miliardy korun zisku před zdaněním za rok 2022. Bilanční suma banky ve srovnání s koncem roku 2022 narostla o devět miliard korun,“ komentoval výsledky předseda představenstva banky Dušan Benda. Letošní růst bilanční sumy o 14 procent táhly vklady, které stouply o 13 procent úvěrů. Objem úvěrů se podle Bendy zvýšil o 15 procent.

V prvním pololetí schválila na návrh představenstva valná hromada banky výplatu rekordní dividendy pro akcionáře. Ta k poměru základního kapitálu banky připadajícího na jednu akcii představuje zhodnocení 13,15 procenta pro základní akcii a 15,52 procenta pro bonusovou akcii. Současně valná hromada odsouhlasila novou emisi základních akcií za 500 milionů Kč.

750 milionů korun jako cíl 2023

„Cílem pro celý rok 2023 je zisk 750 milionů korun před zdaněním, přičemž aktuálně s ohledem na dosavadní hospodaření míříme i výše,“ sdělil Benda. Ve druhém pololetí 2023 plánuje Trinity Bank pokračovat ve stabilním růstu úvěrů a dalších ziskových aktiv banky.

Trinity Bank byla dříve záložnou Moravský Peněžní Ústav. Společnost byla založena v roce 1996 ve Zlíně a patřila mezi největší spořitelní družstva v ČR. Bankovní licenci společnost dostala od České národní banky v polovině prosince 2018, následně se přejmenovala na Trinity Bank. Akcionářská struktura Trinity Bank zahrnuje zhruba 9000 drobných českých akcionářů. Výnosy z aktiv banky v České republice vytvářejí 99 procent jejích veškerých výnosů.

Zdroj: ČTK