Po zahrnutí užitkových automobilů se výroba zvýšila o 17 procent na 1,025 milionu vozů. Milionovou hranici tak překonala poprvé od roku 2019.

Výroba osobních aut v Británii loni zažila nejprudší růst od roku 2010

Výroba osobních automobilů v Británii loni vykázala nejprudší nárůst od roku 2010. Rozšiřovala se totiž produkce elektromobilů a polevily problémy v dodavatelských řetězcích, včetně nedostatku čipů. Britský svaz výrobců a prodejců motorových vozidel SMMT oznámil, že výroba se zvýšila o 16,8 procenta na 905.117 vozů.

Zpět na správné cestě

„Polevující problémy v dodavatelských řetězcích, uvádění nových modelů na trh a ohlášené masivní investice v hodnotě 23,7 miliardy liber (zhruba 687 miliard Kč) vrátily v roce 2023 výrobu vozidel v Británii na správnou cestu,“ uvedl šéf SMMT Mike Hawes.

Po zahrnutí užitkových automobilů se výroba zvýšila o 17 procent na 1,025 milionu vozů. Milionovou hranici tak překonala poprvé od roku 2019. „Nejnovější nezávislý výhled předpokládá, že výroba osobních a lehkých dodávkových aut v Británii se letos zvýší o tři procenta na 1,04 milionu vozů a do konce tohoto desetiletí by mohla překonat 1,2 milionu vozů,“ píše ve zprávě SMMT.

Produkce elektromobilů a hybridních vozů

Výroba elektromobilů a hybridních automobilů v Británii se v loňském roce zvýšila o 48 procent na 346.451 vozů. Její podíl na celkové produkci osobních automobilů v Británii se tak vyšplhal na téměř dvě pětiny.

Většina osobních automobilů vyrobených v Británii směřovala do zahraničí. Největším exportním trhem byla Evropská unie, za kterou s velkým odstupem následovaly Spojené státy a Čína. Celkový export osobních aut z Británie se vloni zvýšil o téměř 18 procent na 713.870 vozů.

Zdroj: ČTK