samsung budova

Zaměstnanci firmy Samsung zahájili v Jižní Koreji třídenní stávku

Část zaměstnanců jihokorejské společnosti Samsung Electronics dnes zahájila v Jižní Koreji třídenní stávku za zvýšení mezd. Odboráři pohrozili rovněž dalšími protestními akcemi, pokud firma nesplní jejich požadavky.

Druhá stávka

Stávku vyhlásil odborový svazu NSEU. Ten sdružuje kolem 30.000 zaměstnanců Samsungu, což odpovídá více než pětině celkové pracovní síly podniku v Jižní Koreji, napsala agentura Reuters.

Svaz NSEU již v červnu zorganizoval jednodenní protest zaměstnanců, který byl první stávkovou akcí v 55leté historii společnosti Samsung. Ta ale tehdy uvedla, že protest neměl na její výrobu a další podnikatelské aktivity žádný dopad.

Vzhledem k nízké účasti zaměstnanců a vysoké automatizaci továren je podle agentury Reuters pravděpodobné, že výraznější dopady nebude mít ani nynější stávka. Podle odborů bude tento týden stávkovat 6540 zaměstnanců. Samsung dnes uvedl, že zatím nezaznamenal žádné výpadky ve výrobě.

Největší výrobce na světě

Samsung je největším světovým výrobcem paměťových čipů, chytrých telefonů a televizorů. Firma minulý týden oznámila, že její provozní zisk se v letošním druhém čtvrtletí podle předběžných výsledků v meziročním srovnání více než zpatnáctinásobil. Dosáhl 10,4 bilionu wonů (zhruba 175 miliard Kč), zatímco před rokem činil 670 miliard wonů. Podpořil ho růst cen čipů, za kterým stojí rozmach využívání umělé inteligence (AI).